BILLY BRILLANTINE & THE BANDIT ROCKERS – 300% FRENCH ROCKABILLY

Bij muziek in de rockabilly-stijl denken de meesten onder ons ongetwijfeld aan swingende nummers die in het Engels worden gezongen, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Dit blijkt alleszins uit de plaat die we hier wat nader zullen toelichten, zijnde de meest recente schijf van ‘Billy Brillantine & The Bandit Rockers’ die als duidende titel “300% French Rockabilly” heeft gekregen.

Het vetkuivenkwartet rond de sinds de jaren ’80 in rockabilly-land actieve zanger en songschrijver Billy Brillantine heeft zijn thuisbasis in Bischwiller in de Franse Elzasstreek rond Straatsburg. Van daaruit hebben ze in de voorbije 3 à 4 decennia meer dan 500 dynamische optredens verzorgd in thuisland Frankrijk, maar ook in België, Duitsland, Spanje en overal in Europa waar rockabillymuziek geliefd is.

Toch is “300% French Rockabilly” hun debuutalbum waarop zanger Billy Brillantine en ‘The Bandit Rockers’ zijnde contrabassist Dave Dazzle, drummer Magali Loeffler en gitarist Rudi in totaal 17 nummers hebben verzameld. Daarbij zijn twaalf eigen composities en vijf coversongs die zowel in de Franse taal als in het Engels worden gebracht. Een blik in het bij deze cd gevoegde tekstboekje leert ons dat het om opnamen gaat die tijdens diverse sessies hebben plaatsgevonden in 2004, 2007, 2010, 2014 en 2015 en dus ook werden opgenomen met verschillende ex-bandleden.

Om u toe te laten even mee te genieten van het werk van ‘Billy Brillantine & The Bandit Rockers’ hebben we hier twee video’s toegevoegd van de nummers “Rockers-Bikers” en “Rock, Cuir & Brillantine”, beiden in het Frans gezongen. De eerste stappen van Billy Brillantine in de rockabilly-wereld werden gezet met de formatie ‘The Dodgers’ waarmee één single werd opgenomen met de songs “A La Claire Fontaine” en “Qui ça Bop” die nu werden heropgenomen voor deze cd en dus thuishoren in het rijtje van de 17 tracks rockabilly-geschiedenis van deze formatie.

De roots van Billy Brillantine, die eigenlijk Pierre Mihajlovic heet, liggen in Bosnië en dat lijkt hij blijken in het in het Bosnisch gezongen nummer “Kurvica Sa Fesja”. De vijf gecoverde nummers zijn oude rockabilly-songs: “Diggin’ The Boogie” van Roy Hall uit 1956, “Bop A Lena” van Ronnie Self uit 1963, “Rockabilly Guy” van ‘The Polecasts’ uit 1981, “Teenage Boogie” van Webb Pierce uit 1956 en “Are You Still Crazy” van ‘Crazy Cavan & The Rhythm Rockers’ uit 2003. Als u deze cd kunt uithoren tot aan het einde, dan zal er ongetwijfeld heel wat zweet gevloeid hebben want de opzwepende dynamiek verdwijnt geen seconde bij deze geboren entertainer en podiumbeest Billy Brillantine.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rebel Music / Rockabilly Records

video